союзники в 1877-1878 гг.

Вот такой интересный персонаж - болгарский солдат, затем офицер - майор, специально для данной темы. Награждён Знаком отличия Военного ордена (Георгиевским крестом) 4-й степени за подвиги в русско-турецкой войне 1877—1878.

Атанас Маринов Узунов (1857, Рущук, Османская империя, ныне Русе, Болгария — 22 февраля 1887, там же) — болгарский военный деятель.

Биография

Участвовал в национально-освободительном движении как член Червеноводской четы в 1875, после неудачи восстания эмигрировал в Румынию. В 1876 в качестве добровольца принимал участие в Сербско-турецкой войне, участвовал в боях при Зайчаре и Корито. Затем поступил на службу в 60-й пехотный Замосцский полк русской армии, в 1877 учился в Одесском юнкерском пехотном училище. В том же году, с началом русско-турецкой войны 1877—1878 поступил ополченцем в 3-ю роты 2-й дружины (батальона) Болгарского ополчения, участвовал в боях при Стара-Загоре, на Шипке, при Шейново, в Котленском балкане. Был награждён Знаком отличия Военного ордена (Георгиевским крестом) 4-й степени и в 1878 произведён в прапорщики.

После освобождения Болгарии служил во 2-й пехотной Кюстендилской дружине (с 1879), затем в 22-й пехотной Пазарджикской дружине и 1-й сапёрной Софийской роте. В 1885 первым из болгарских офицеров окончил Николаевскую инженерную академию в Санкт-Петербурге. Автор рукописи «Полза от военно-инженерното изкуство».

Во время Сербско-болгарской войны 1885 капитан Узунов был начальником немногочисленного Северного отряда и комендантом Видинской крепости на Дунае, проявил себя как эрудированный военный инженер при укреплении и обороне крепости. Во время осады Видина сербскими войсками успешно оборонял крепость от превосходящих сил противника. Когда сербский генерал Милойко Лешанин (герой Сербско-турецкой войны) предложил ему сдать крепость, то Узунов ответил ему, что его учили брать крепости, а не сдавать их, и продолжал оборону. Под его руководством был отбит штурм крепости 14-17 ноября 1885, после чего сербские войска были вынуждены отступить. За защиту Видина Узунову было присвоено звание почётного гражданина этого города.

В 1885—1886 командовал пионерной (инженерной) дружиной в Русе. В 1887 — командир 3-й пехотной бригады и комендант Русе. Придерживался пророссийских политических взглядов, в феврале 1887 возглавил восстание офицеров-русофилов в Русе. После его неудачи был арестован, приговорён к смертной казни и расстрелян.

В его честь названы село Майор-Узуново, многие улицы в болгарских городах и Спортивное училище в Русе.

Звания

С 27 апреля 1878 — прапорщик.
С 1879 — подпоручик.
С 24 марта 1882 — поручик
С 24 марта 1885 — капитан.
С 1885 — майор.

Награды

орден «За храбрость» 3-й степени.
орден святого Александра 5-й степени.
Георгиевский крест 4-й степени (Россия).
 

Вложения

  • uzunov.jpg
    uzunov.jpg
    6.7 KB · Просмотры: 635
  • kapitanAtanasUzunov.jpg
    kapitanAtanasUzunov.jpg
    5.6 KB · Просмотры: 619
Ещё одно фото Узунова с Горгиевским Крестом
 

Вложения

  • 1402.jpg
    1402.jpg
    20.4 KB · Просмотры: 546
Другой яркий персонаж в тему Олимпий Панов - тоже начинал как болгарский солдат, затем заслужил офицерское звание.

Hаграждён Георгиевским крестом 4-й степени.


Олимпий Спиридонов Панов родился 17 июня 1852 года в селе Шоп Тараклии в Бессарабии.
Окончил Болградскую гимназию в 1867г., затем закончил Техническое училище в Бухаресте.

В 1876 стал в Бухаресте заместителем председателя Болгарского центрального благотворительного общества и участвовал в наборе болгарских добровольцев для участия в Сербско-турецкой войне.

После начала русско-турецкой войны 1877—1878гг поступил в 1-ю роту Болгарского ополчения. Отличился в битве при Стара-Загора и на Шипке, за что награждён Георгиевским крестом 4-й степени. В 1878 был произведён в прапорщики. С июля 1878 — командир 2-й полубатареи в Планинской батарее.

Окончил Михайловскую артиллерийскую академию в Санкт-Петербурге. С 1883 служил в 12-й батарее, с 1884 — адъютант начальника артиллерии болгарской армии, затем командир 5-й батареи в 1-м артиллерийском полку. После объединения Болгарии и Восточной Румелии в 1885 русские офицеры, занимавшие командные посты в болгарской армии, покинули страну, и капитан Олимпий Панов стал начальником артиллерии. Во время Сербско-болгарской войны 1885г. руководил успешной перегруппировкой сил немногочисленной болгарской армии, а затем командовал войсками, одержавшими победу в сражении при Сливнице, которая решила исход войны. В качестве представителя болгарской армии подписал соглашение о перемирии.

С 12 апреля 1886г. командовал артиллерийской бригадой, некоторое время находился за границей. После пророссийского переворота (детронизации князя Александра Баттенберга) в августе 1886г. Олимпий Панов вернулся в Болгарию. В условиях жёсткого политического противостояния предложил план действий: не допустить возвращения князя, провозгласить Болгарию парламентской республикой, амнистировать организаторов и участников переворота. По мнению болгарского историка Р.Попова, энергичная деятельность Панова помогла избежать вооружённого столкновения, угрожавшего существованию Болгарии. Руководил Софийским гарнизоном, в августе 1886г. в течение нескольких дней был военным министром в правительстве Петко Каравелова. Победа сторонников монархии и начавшиеся репрессии в отношении участников переворота привели к аресту Панова и его последующей эмиграции в Румынию. Там он присоединился к офицерам, готовившим пророссийский заговор.
В 1887г. Олимпий Панов принял участие в восстании офицеров-русофилов в Русе. После его неудачи был арестован и предан суду, на котором держался мужественно, называя себя не предателем, а патриотом Болгарии. Был приговорён к смертной казни и расстрелян.
 

Вложения

  • Olimpii_Panov.jpg
    Olimpii_Panov.jpg
    78.5 KB · Просмотры: 520
  • Olimpii_Panov2.jpg
    Olimpii_Panov2.jpg
    13.3 KB · Просмотры: 619
  • Olimpii_Spiridonov_Panov.jpg
    Olimpii_Spiridonov_Panov.jpg
    78.4 KB · Просмотры: 598
Олимпий Панов

От рядового до командира артиллерии – таков боевой путь Олимпия. Он проявляет бесстрашие и храбрость при взятии и обороне Стары Загоры (июнь 1877 года), в знаменитом сражении на Шипке (август 1877 года) – за это его производят в офицерский чин русской армии, награждают орденом. «За Ески-Заарское дело (бои под Стара Загорой) я произведен в унтер-офицеры, а за четырехдневное Шипкинское получил Георгия IV степени и представлен в офицеры», – писал Панов домой, в Тараклию.

Закончилась русско-турецкая война, пришла долгожданная свобода. Панова направляют на учебу в Петербургскую артиллерийскую академию, после окончания которой он снова в действующей армии. К сожалению, конфликты на Балканах продолжались. Когда разразилась Сербская операция в 1885 году, Олимпия назначают начальником болгарской артиллерии. Скоротечная война завершилась в начале ноября. «Все происходившее в памятный день под Сливницей было результатом военного искусства и инициативы Олимпия, – напишут затем историки. – Панов был фактически главнокомандующим в Сливницком сражении. Со свойственными ему храбростью, хладнокровием, решительностью, энергией, опытом, уверенностью в себе и в товарищах, умением всегда точно оценивать обстановку, он внушал уважение к себе у высших офицерских чинов, потерявших самообладание после первых неудач. Его полководческое умение было отмечено орденом «За храбрость» и званием майора».

http://tumen.bezformata.ru/listnews/mne-duh-myatezhnogo-predka/2340017/
 

Вложения

  • image7666405.jpg
    image7666405.jpg
    48.1 KB · Просмотры: 589
Шикарное фото Панова, увы без Георгия
 

Вложения

  • 5354.jpg
    5354.jpg
    305.6 KB · Просмотры: 593
Анастас Янков

Hаграждён Георгиевским крестом 4-й степени.

Анастас Янков Динков е български опълченец, офицер (полковник) и революционер, виден войвода на Върховния македоно-одрински комитет.

Анастас Янков е роден в голямото будно българско костурско село Загоричани, днес Василиада, Гърция. Учи в родното си село, а по-късно в българско училище в Цариград, което завършва с отличен успех през 1875 година. Вкаран е в затвор, но бяга в Одеса.

Участва като доброволец в сръбската армия в Сръбско-турската война (1876), в която е награден със сръбски орден и е повишен в чин младши унтерофицер след битката при Гредетин[4]. През Руско-турската война (1877-1878) е доброволец в V- а дружина на Българското опълчение. Произведен е във военно звание унтерофицер. Сражава при Шипка и Шейново, където е ранен и получава за проявена храброст „Георгиевски кръст“.[5]

През 1902 година прави поход с чета до родното си Костурско, където негов заместник-войвода е подофицер Петър Гайков, който създава големи проблеми на конкурентната революционна организация ВМОРО, която трудно успява да парира опитите му да вдигне въстание съвместно с войводата отцепник Коте Христов. Есента на 1902 година Анастас Янков участва като войвода и в Горноджумайското въстание. Още на 6 юни в писмо пише:
„ Моето ходение по тези места е триумф за българското население. Аз пътувам във военна форма. Почти всички от честните унтерофицери из България са с форма облечени и с ордени накичени. Хората са толкова въодушевени, щото една моя заповед е достатъчна да пламне Македония и пламъкът да обхване целия Балкански полуостров[6]. “

През Илинденското въстание е начело на чета от 400 души, която действа в Пирин, влиза в щаба на въстанието в Разлог и командва нападението на Белица. Тогава негов четник е и Крум Петишев.

Полковник Янков загива в сражение с турски войски на път за България при махалата Поляна на село Влахи през април 1906 година.


Роден: 01.08.1857 в с. Загоричане, Костурско.

Образование: Българското училище в Цариград (1876). Военното училище в София (1880).

Военна служба:
1876 - Доброволец в Сръбско-турската война;
18.04.1877 - Опълченец в 2-ра рота на 5-та дружина на Българското опълчение;
1880 - 9-та пеша дружина;
11.1885 - Командир на рота в Харманлийската дружина;
? - Командир на дружина в 19-ти пехотен полк;
? - Командир на дружина в 21-ви пехотен полк;
? - Министерство на войната
1901 - В запас.

Военни звания:
1876 - Младши унтерофицер (Сръбска армия);
1877 - Унтерофицер (Българското опълчение);
30.08.1880 - Подпоручик;
09.09.1885 - Поручик;
01.03.1886 - Капитан;
02.08.1890 - Майор;
01.01.1896 - Подполковник;
14.02.1901 - Полковник.

Награди:
Сръбски орден "Такова";
Руски орден "Георгиевски кръст";
Български сребърен войнишки орден "За храброст";
Орден "За храброст" 4-та степен.

Умира: 02(16).04.1906 в сражение с турски отряди при с. Влахи, Мелнишко.

Други биографични данни:
Член на ВМОК;
1902 - Воевода на чета в Горноджумайското въстание;
1903 - Воевода на чета в Илинденското въстание;
1904-1906 - Води чети из Македония.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Анастас_Янков
 

Вложения

  • Yankov_Anastas.jpg
    Yankov_Anastas.jpg
    98.1 KB · Просмотры: 520
  • 340px-Anastas_Yankov_Portrait.jpg
    340px-Anastas_Yankov_Portrait.jpg
    32.3 KB · Просмотры: 523
  • Yankov_Anastas2.JPG
    Yankov_Anastas2.JPG
    189.8 KB · Просмотры: 555
КЕСЯКОВ, Александър Петров

Hаграждён Георгиевским крестом 4-й степени.

КЕСЯКОВ, Александър Петров (11.IX.1858, Акерман, Украйна, - 8.I.1895, Русе)

Военен деец, подполковник. Роден в семейство на българи-преселници от Копривщица. Учил в уездското училище. Записал се доброволец в Българското опълчение - 1-ва рота на 1-ва дружина. Участвал в боевете при Стара Загора, а след това бил преведен в 9-та опълченска дружина и се сражавал при овладяване на силно укрепения турски лагер край Шейново. Бил награден с Георгиевски кръст и произведен прапоршчик (1878). След Освобождението служил в българската войска. В Сръбско-българската война (1885) участвал с 6-ти пех. търновски полк в боевете при Драгоман и Пирот. Симпатизирал на участниците в русофилския бунт в Русе (1887). През 1894 бил уволнен от армията. А. Кесяков бил съпруг на сестрата на Ангел Кънчев - Кина Кънчева.

Образование: Акерманското уездно училище.

Военна служба:
05.08.1877 - 1-ва дружина на Българското опълчение;
1877 - 9-та дружина на Българското опълчение;
1878 - 57-ми пехотен Модлински полк на Руската армия;
20.12.1879 - 18-та пеша дружина;
19.08.1882 - (Провадийска) дружина;
1884 - Казначей в управлението на морската част в Русе;
01.03.1885 - Завеждащ домакинството в 6-ти пехотен полк;
26.01.1886 - Началник на военното окръжие в Разград;
1892 - Командир на 15-ти резервен полк;
1893 - В запас.

Военни звания:
24.06.1877 - Волноопределяющии (Редник-доброволец);
08.1877 - Унтерофицер;
21.02.1878 - Прапоршчик;
20.12.1879 - Подпоручик;
30.08.1882 - Поручик;
? - Капитан;
? - Майор;
? - Подполковник.

Умира: 08.01.1895 в Русе.

Награди:
Орден "За храброст" 4-та степен;
Орден "Свети Александър " 4-та степен;
Руски "Георгиевски кръст" 4-та степен;
 

Вложения

  • Kesyakov_Aleksandyr.jpg
    Kesyakov_Aleksandyr.jpg
    391.9 KB · Просмотры: 556
Атанас Илиев Дуков

Hаграждён Георгиевским крестом 4-й степени.

Атанас Илиев Дуков е български опълченец, военен и революционер, деец на Върховния македоно-одрински комитет.

Роден: 03.03.1857 в Неврокоп.

Атанас Дуков е роден на 3 март 1857 година в Неврокоп, тогава в Османската империя. Баща му Илия Дуков е участник в църковно-националните борби в Неврокопско и повече от 20 години е председател на българската община в града. През 1874 година Атанас Дуков се записва в Априловската гимназия в Габрово и я завършва през 1875 г. В 1876 година участва в Априлското въстание и след неговото потушаване бяга в Русия и постъпва в юнкерското пехотно училище в Одеса.

По време на Руско-турската война от 1877-1878 година се включва в Българското опълчение и служи във Втора дружина, в конната сотня и в щаба на Предния отряд. За проявен героизъм в първите битки с турските войски генерал Николай Столетов на 28 септември 1877 година издава заповед, с която удостоява Атанас Дуков с първи офицерски чин и е приведен на отговорна длъжност в Конната сотня. Взема участие в разузнавателните разезди в зимния преход през Стара планина и участва в превзимането на турския укрепен лагер край Шейново. Поддържа връзката между генералите Скобелев и Столетов. Награден е с Орден „За храброст“ IV степен, а през 1878 го и с Орден „Георгиевски кръст".[1], като е произведен в офицерско звание прапоршчик.

След освобождението на България Атанас Дуков участва в изграждането на модерната българска армия - служи в Източнорумелийската милиция, а от 1882 година е ротен командир в Седми пехотен преславски полк в Шумен, Княжество България. От 25 юли 1883 година се обучава във Второ константиновско военно училище в Санкт-Петербург.

Участва в съединението на България, след това продължава активно да участва в политическия живот на страната. Взима участие в Сръбско-българската война като командир на ямболската пехотна дружина, а по-късно и на 11-и пехотен полк, като се отличава в боевете при Сливница и Пирот. Участва и в преврата срещу княз Александър Батенберг и след 1887 година емигрира в Русия. Служи в руската армия в Тбилиския гарнизон, Кавказ. Завръща се в България в 1896 година, но не е приет в армията. Сътрудничи на ВМОК и ВМОРО, като е близък приятел с Борис Сарафов, Гоце Делчев и Пейо Яворов.

Умира на 27 декември 1919 година в София.[2]


Образование: Априловската гимназия в Габрово. Одеското юнкерско пехотно училище (1876). Константиновското военно училище в Петербург (25.07.1883-?). Офицерска стрелкова школа.

Военна служба:
04.06.1877 - 1-ва рота на 2-ра дружина на Българското опълчение;
14.06.1877 - Конната сотня на Българското опълчение;
? - Щаба на Българското опълчение (ординарец-преводач на ген. Скобелев);
21.02.1878 - 59-ти пехотен Люблински полк на Руската армия;
1878 - Командир на взвод в 6-та пеша дружина;
1879 - Адютант в 22-ра пеша дружина на Източнорумелийската милиция;
? - 11-та пеша дружина;
09.1885 - Командир на Ямболската пехотна дружина, впоследствие на граничния отряд при Търново-Сеймен;
11.1885 - Командир на 2-ри (6-ти?) резервен Сливенски полк;
01.1886 - Командир на 11-ти пехотен полк;
1886 - В запас;
1887-1895 - Щаб на Кавказката гренадирска дивизия на Руската армия;
1912-1913 - Тил на армията (?)

Военни звания:
04.06.1877 - Волноопределяющий;
21.02.1878 - Прапоршчик;
1879 - Подпоручик;
13.07.1881 - Поручик;
24.03.1885 - Капитан;
28.07.1913 - Майор

Умира: 27.12.1919 в София.

Награди:
Руски Георгиевски кръст ("Св. Георги") 4-та степен;
Руски орден "Св. Станислав" 3-та степен;
Орден "За храброст" 4-та степен;
Орден "Св. Александър" 5-та степен;
Орден "За заслуга".

Други биографични данни:
08.1886 - Участва в преврата;
1896 - Отказва да постъпи отново в армията. Член на ВМОК;
1897 - Получава пенсия.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Атанас_Дуков
 

Вложения

  • Dukov_Atanas.jpg
    Dukov_Atanas.jpg
    160.8 KB · Просмотры: 539
Здорово ! :45:
Спасибо Влад ! :drinks: :drinks:
Может у кого есть фотографии с румынами и сербами ?! :blush2:
 
одни названия мест, где родились герои , для меня много значат - я там был , и не раз ... Шоп Тараклия , Болград , Аккерман ( Белгород Днестровский ) - какие вина , какая кухня !!! :biggrin:
 
крест 4-й ст. № 52594 награжден сербский артиллерист рядовой Стеван Янкович "за отличия , оказанные во время минувшей компании с Турцией"

более точные данные - Стеван Янкович , рядовой 2-го Артиллерийского полка Крагуевацкой бригады 2-го Дивизиона Шумадийского корпуса :blush2:
 
Вчера такого румына получил :blush2:
 

Вложения

  • RUM!.JPG
    RUM!.JPG
    376.5 KB · Просмотры: 489
  • RUM2.JPG
    RUM2.JPG
    372.6 KB · Просмотры: 484
Упс ... Значит он из тех 60 из 150, которые не определяются . Возможно со временем появятся документы . Нужно заказывать исследование в архивах . Сербов вообще ни одного в Капитульной Книге нет или вот http://www.ak-group.ru/forum/showthread.php?t=9421
 
вот такая колодка как-то продавалась с крестом 44678 . крест так-же не определяется
 

Вложения

  • bar_rum_1877.jpg
    bar_rum_1877.jpg
    81.4 KB · Просмотры: 540
Сверху